Triggerpunktsmassage

Som en del i en vanlig naprapatbehandling kan man få triggerpunktsbehandling. Det ingår ofta som en del av den övriga massagen och behandlingen av muskulatur.

Syftet med behandlingen är att få en aktiv triggerpunkt att slappna av. Det gör man genom manuell behandling. Man kan uppnå det genom både stretch- och avslappningstekniker samt massage och pressur (att trycka på punkten).

Vad är en triggerpunkt?

En triggerpunkt kan enkelt förklaras som en öm/smärtsam punkt i en muskel som orsakar smärta. De brukar även kallas för muskelknutar eftersom de kan kännas och upplevas som en liten knuta i en muskel.

En muskelknut kan uppkomma av olika anledningar. En anledning är statiskt arbete under lång tid, en annan är kortvarig överansträngning . Varför den uppstår är en konsekvens av en ond cirkel där delar av muskulaturen (knuten) inte kunnat slappna av och därmed bibehålls en anspänning i muskulaturen – som kan ge upphov till smärta och/eller obehag.

En sådan knut/punkt kan även referera smärta – både inuti muskeln den sitter i och utanför. Ett bra exempel är en muskel i nacken som kallas för M. Levator Scapulae. Den sitter mellan skulderbladet ovansida och upp i nacken och har till uppgift att bland annat lyfta upp skulderbladet.

En triggerpunkt i den muskeln (vilket är väldigt vanligt) kan ge smärta i muskeln och även refererad smärta upp i nacken och huvudet. M. Levator Scapulae är en vanlig orsak till spänningshuvudvärk – tillsammans med flera andra muskler som också kan ge smärta i huvudet.

Orsaken till triggerpunkter är inte helt klarlagd, det finns ett par olika teorier om hur den uppkommer. Men de teorier man har bygger på att det är en ond cirkel som, av olika anledningar, har uppstått i muskulaturen och leder till denna anspänning.

Triggerpunktsmassage hemma – så behandlar du triggerpunkter

Det finns flera sätt att själv behandla sina knutar. Du kan bland annat behandla dina egna triggerpunkter med massage.

Det vi vill uppnå med behandlingen är att få muskeln att slappna av. När den gör det så kommer knuten att inaktiveras och mjukas upp. Det finns med andra ord ganska mycket du kan göra för att mjuka upp muskler och slappna av. Massage är bara ett av dem.

Här följer några bra tips på vad du kan göra:

Massage – Kan du komma åt muskelknuten på egen hand så kan du massera området med dina egna händer. Börja med att mjuka upp området med lite mildare massage. Därefter kan du försöka leta reda på den mest ömma punkten i muskeln och trycka med ett par fingrar på den. Öka trycket successivt och bibehåll trycket tills du känner att muskulaturen slappnar av.

Denna behandlingen kan göra lite ont, så tänk på att inte ta i för mycket. En bra tumregel är att du ska kunna slappna av samtidigt och inte spänna upp muskulaturen. Ta ett par djupa andetag samtidigt som du trycker så blir det lättare att slappna av.

Boll – Du kan även använda dig av en boll (tennisboll, bandyboll, studsboll eller liknande) för att utföra massagen. Har du t ex ont i en muskel i ryggen och inte kommer åt den själv eller har någon som kan hjälpa dig med massagen så kan du använda en boll till att ge tryck på muskeln och få den att slappna av.
Gör så här – lägg dig på rygg, med bollen under dig – på det område där du har ont. Rulla lite över bollen tills du hamnar på en punkt som du vill behandla och stanna där. Tänk på att du ska kunna slappna av, så tryck inte för hårt. Det är också bra att tänka på att ta djupa andetag under tiden man trycker.

Stretch – Du kan även stretcha den muskel som du vill få avslappning i. Vet du vilken muskel du har besvär med så kan du söka upp eller testa att stretcha den på något sätt. Har du svårt att få till det eller vet inte vilken muskel du behöver stretcha så kan du höra av dig till oss så hjälper vi dig.

Träning – Att träna kan också vara ett sätt att få avslappning i muskulatur. Har du ont vid träning bör du undvika det och istället söka hjälp för att ta reda på varför det gör ont. Vid träning så kan du i första hand fokusera på att få en generell avslappning i hela kroppen.

Testa dig fram och se hur det känns. Vill du ha hjälp så kan du höra av dig till en manuell terapeut (t ex. fysioterapeut, naprapat) eller en personlig tränare för att få tips och råd.

Triggerpunktsmassage Göteborg

Vill du ha hjälp med dina muskelknutar och triggerpunkter så kan våra naprapater i Göteborg hjälpa dig. Vi finns i centrala Göteborg och har stor erfarenhet av att behandla dessa knutar/punkter – både med att reda ut varför de uppkommit och vad man gör åt dem.

Vi hjälper dig med att undersöka, sätta en diagnos och hitta eventuella knutar och vad som behöver behandlas. Plus att du får hjälp, tips och råd om hur du kan göra framöver för att minska risken att de kommer tillbaka eller blir värre.

Så, söker du efter triggerpunktsmassage i Göteborg så har du hamnat rätt. Testa våra tips eller boka in en tid så hjälper vi dig!

Vill du ha andra bra tips och läsa om mer saker? Kolla in övriga inlägg som vi publicerat HÄR.