Det pratas mycket om Vitamin D nu under vinterhalvåret, men varför ska vi äta D-vitamin? Ja, det ska du få lära dig nu! 

Vitamin D

Funktion

  • Vitamin D har flera funktioner i vår kropp bland annat hjälper det till att reglera kalciumnivåerna i kroppen så att skelettet har tillräckligt med kalcium, det stärker vårt immunförsvar, minskar riskerna för cancer, hjärt-kärlsjukdomar och infektioner. Det finns även vetenskapligt stöd för att Vitamin D  spelar en stor roll i omsättningen av muskelprotein (framförallt hos äldre personer). Det ska dock tilläggas att det krävs mer forskning inom detta område.

Brist av Vitamin D:

  • Brist leder till för mjukt skelett på grund av att kalciumnivåerna blir påverkade negativt. Man har även sett samband mellan D-vitaminbrist och depression.

Förekomst

  • Det är relativt få livsmedel som innehåller tillräckliga mängder naturligt Vitamin D. Dessa livsmedel är feta fiskar såsom lax  Annars kan man finna D-vitamin naturligt i äggula. Man tillsätter även Vitamin D i lätt- och mellan mejeriprodukter. Sedan tar vi även upp Vitamin D genom solens strålar, dock endast på sommarhalvåret. Om du exponerar underarmar, händer och ansikte 6 minuter om dagen under sommarhalvåret lagrar du tillräckligt med D-vitamin för att klara dig under största delen av vintern. Men att äta tillskott under vinterhalvåret rekommenderas ändå. Eftersom överdosering av D-vitamin är extremt ovanligt.

Rekommendationer

  • För barn över två år och vuxna rekommenderar man 10 µg per dag. För äldre, och personer som inte exponeras mycket för solljus, rekommenderas att ta samma mängd via tillskott. Utöver det du får i dig när du äter.

 

Så, ta er ut i solen under sommaren och ät massor av nyttig fet fisk under vintern så kommer ni att må superbra!

Ni har väl inte missat att ni kan köpa D-vitamin tillskott från Svenska GAAM Nutrition hos oss?

Vill du lära dig mer om vitaminer och dess påverkan på kroppen? Kontakta vår kostrådgivare Rebecca här