Hur vanligt är det att ha ont i ryggen?

Faktum är att det är extremt vanligt att ha ont i ryggen! Så mycket som 80 % av befolkningen kommer någon gång i livet att få ont i ländryggen! Hälften av alla människor kommer någon gång att få ont i nacken.
Man kan alltså säga att om inte du får ont i nacken så får din granne det – och risken att ni båda får ont i ländryggen är ännu större!

Nu behöver man inte bli rädd över att höra detta. För av den dominerande delen av all rygg- eller nacksmärta så är inte smärtan någon signal på en allvarlig sjukdom. Det är inte heller ett tecken på att man bör avstå från sina normala dagliga aktiviteter.  Tvärtom!
Vetenskapliga studier visar att det faktiskt gynnar tillfrisknandet att fortsätta vara aktiv, återgå till sitt arbete och motionera!

Vad bör man göra om man har ont?

För att dämpa oron om smärtans konsekvenser är en noggrann och systematiskt genomförd undersökning utgångspunkten för en god diagnostik när man har ont i ryggen.

Utifrån den diagnosen så blir det betydligt lättare att både hantera, behandla, träna och ta hand om smärtan.
Vet man varför det gör ont så blir det logiskt nog även lättare att lära sig hantera det.

En duktig behandlare (Naprapat t ex.) som kan hjälpa dig kan vara en stor fördel! Studier har faktiskt kunnat visa på att behandlarens engagemang och förmåga att lyssna till sina patienter har avgörande betydelse för god diagnostik.

Har du ont i ryggen och behöver hjälp? Kontakta Naprapat HÄR.

Fakta och statistik är hämtad från SBU – Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Är du intresserad av att veta mer kring vanliga smärttillstånd? Håll utkik här på bloggen i så fall – vi kommer med jämna mellanrum lägga upp liknande inlägg.