
Vad gör en Naprapat?
Det händer ofta att vi får frågan ”naprapat, vad är det?” En naprapat är en expert på att behandla muskler och leder – i hela kroppen. Vi kan hjälpa till med både akuta och kroniska besvär samt guida dig med råd och träning. När du väl blivit ”botad” så hjälper vi dig att arbeta proaktivt, alltså att förebygga att besvären kommer tillbaka. Vi har en stor verktygslåda med behandlingstekniker som anpassas efter vem du är som kommer till oss och ditt aktuella status. Alla tekniker används inte på alla personer och alla råd är inte till för alla människor – precis som att en sko inte passar allas fötter.
Naprapat – på djupet
Naprapaten arbetar med att undersöka, förebygga, diagnostisera, behandla och rehabilitera smärttillstånd och nedsatt funktion i rörelseorganen – alltså muskler och leder. Vi utgår alltid från helheten och tar hänsyn till både kroppsliga och sociala faktorer som kan bidra till att smärta och andra besvär uppstår. Exempelvis så kan sociala faktorer som stress eller miljö i arbete eller privatliv påverka hur man reagerar på smärta. Det är därför viktigt att ta med dessa faktorer när man kartlägger varför en person upplever smärta eller funktionsnedsättning.
Naprapati är ett brett verksamhetsområde inom vilket du kan få hjälp med mycket varierande besvär i rörelse- och stödjeorganen. Några exempel är smärta i rygg, nacke, skuldror, knä och axlar. Andra exempel är åkommor som tennisarmbåge, spänningshuvudvärk och ischias.
”Naprapat” är en skyddad yrkestitel i Sverige – vilket innebär att för att få använda sig av den titeln så måste man ha en godkänd examen från Naprapathögskolan i Stockholm och ha en giltig legitimation från Socialstyrelsen.
Vad är en Naprapat?
En Naprapat är en specialist inom manuell medicin. Det innebär att de jobbar främst med sina händer för undersökning och behandling. Utbildningen sker vid Naprapathögskolan i Stockholm och innebär 4 år heltidsstudier + 1 år praktiktjänstgöring efter examen.
Under utbildningen så kombineras expertisen inom manuell medicin med ämnen som t ex. Neurologi och ortopedi. Det gör att en naprapat har primärt diagnosansvar och kan avgöra om patienten kan behandlas med naprapati eller ska skickas vidare till läkare för vidare utredning.
Bland våra patienter finns såväl yngre som äldre och allt ifrån elitidrottare till mindre fysiskt aktiva människor med akuta, subakuta och kroniska besvär.
En väldigt viktig del i behandlingen är att patienten själv blir delaktig i sin rehabilitering och i att förebygga framtida besvär. Naprapaten följer därför upp behandlingen med individuella råd om träning och ergonomi.
Får du frågan ”Vad är en naprapat” så vet du nu vad du kan svara – det är en person som behandlar muskler och leder med hjälp av olika behandlingstekniker där de använder sina händer. De är en del av svensk hälso- och sjukvård och kan både ställa diagnos, behandla och hjälpa till med förebyggande träning.
Historien bakom Naprapati
Ordet Naprapati kommer ifrån Tjeckiskans ”Napravit” (Att korrigera) och grekiskans ”Pathos” (lidande). Det står alltså för ”Att korrigera lidande”
Naprapatin härstammar från USA och grundades i början på 1900-talet av en man som hette Oakley Smith.
Oakley började sin resa med att bli kiropraktor och upplärd av kiropraktikens grundare Dr. D. D. Palmer. Han läste även vid The Medical School i Iowa och deltog vid 300 kirurgiska operationer.
När han sedan öppnade utbildningen inom Naprapati så fortsatte han att parallellt jobba med forskning, samtidigt som han undervisade vid skolan.
Forskning bakom och inom naprapati
Det finns väldigt mycket forskning som styrker användandet av diverse olika manuella tekniker och behandlingsmetoder – vilka är grunden i en naprapats verktygslåda. Både Naprapathögskolan och Svenska Naprapatförbundet avsätter varje år medel till forskning och utveckling för att öka, fördjupa och sprida kunskapen inom manuell medicin – i synnerhet Naprapati.
Naprapathögskolan har sedan 10 år tillbaka ett samarbete med Karolinska Institutet i Stockholm – vilket syftar till att kontinuerligt satsa på forskning och utveckling. Det genomförs t ex. Omfattande vetenskapliga studier vid skolans elevklinik sedan 2010. Ett exempel är studien Stockholm Neck Trial (STONE) som utvärderade effekten av massagebehandling och träning för personer med långvariga och funktionsnedsättande besvär. Vår naprapat Anders Gullberg arbetade som terapeut i studien under perioden 2014-2016. Du kan hitta alla artiklar och läsa mer om forskningen här.
Både Högskolan i Stockholm och Svenska Naprapatförbundet hjälps åt att finansiera doktorander och post-doc tjänster för naprapater. Doktoranderna spelar en stor roll i de forskningsprojekt som bedrivs inom naprapati.
En god forskningsanknytning i anslutning till utbildningen bidrar också till en stimulering av självständigt och kritiskt tänkande hos både elever och lärare på skolan.

Vad gör man hos en Naprapat?
Hos en naprapat får man hjälp med att besvara de frågeställningar som man har om kroppens muskler och leder, behandling för sina aktuella besvär och hjälp med att förebygga att sina besvär återkommer.
Har du ont någonstans och vet inte varför? Har du haft en gnagande huvudvärk senaste veckorna som inte släpper? Trött i axlarna efter många timmar med jobb eller framför en dator? Får du ont när du är på gymmet och tränar? Kan andra göra saker på träningspasset som inte du kan göra?
Alla de här sakerna kan vara en anledning till att uppsöka en naprapat. Stämmer någon av krämporna ovan in på dig? Läs om hur våra naprapater i Göteborg kan hjälpa dig här.
Varför ska man besöka en naprapat?
Varför ska du gå runt och ha ont i onödan? En stor del av oss som går runt med lite krämpor i vardagen eller en obehandlad idrottsskada skulle istället kunna njuta av en smärtfri vardag! Vi kan hjälpa dig att öka livskvalitén och gör alltid vårat bästa för att se till just dina behov.
Naprapat pris och behandlingstillfällen
Ett besök kostar vanligtvis runt 650 kronor, visar en nationell undersökning från Svenska Naprapatförbundet (se länk nedan).
Det är svårt att på förhand säga hur många behandlingar en person behöver – eftersom det påverkas av både besöksorsaken och patientens aktuella status. Enligt datainsamling som Svenska Naprapatförbundet har gjort så visar den löpande utvärderingen att det normalt krävs 3-4 besök. (Länk naprapatförbundet)