Om man är intresserad av, och vill lära sig mer om kosten och dess påverkan på kroppen hör av ofta uttrycket makronutrienter – men vad är det? Vilka räknas till makronutrienter?

Makronutrienter är enkelt sagt de näringsämnen (även kallad makronäringsämnen) som bidrar till mycket av den energi vår kropp behöver få i sig. Våra makronutrienter är protein, fett, kolhydrater och alkohol. Det bör dock tilläggas att alkohol är absolut ingenting vår kropp behöver, men det räknas in eftersom det är väldigt energirikt. Denna energin gör att vår kropp kan bibehålla en normal funktion och att vi orkar med allt som vardagen kräver!

Andelen energi som finns i makronutrienterna mäts i E% och det betyder helt enkelt energiprocent och syftar på hur mycket av den totala mängden energi som kommer från respektive näringsämne. När man delar upp hur mycket av varje näringsämne man ska få i sig behövs denna term.

Så! Nu vet ni vad makronutrienter är och i framtiden kommer vi att berätta mer om varje näringsämne i en serie. Första inlägget i denna serien kommer att handla om protein –  det vill ni inte missa!

 

Stay tuned!

 

Vill du veta mer om just din kost och hur du ligger till i E%? Då ska du boka tid för en kostnadsfri konsultation med vår kostvetare Rebecca! Boka tid gör du här