Att få hjälp med kostrådgivning är något som många känner ett behov av. Det kan bero på att man känner sig trött, även om man både tränar och sover gott. Eller vill gå upp/ner i vikt. Andra vill helt enkelt prestera på topp med hjälp av kosten.

Oavsett vad din anledning kan vara så är hjälp av en kostvetare en bra idé! Man kan ju också välja att köra på livsmedelsverkets rekommendationer. Men oavsett vad, innan man bestämmer sig för vad man ska göra kan det vara bra att svara på ovanstående fråga –  vad är det för skillnad mellan en kostrådgivning och ett kostupplägg?

Kostrådgivning

Vid en kostrådgivning ses man och diskuterar din kost. Du ska innan ha skrivit en matdagbok under 3 dagar som man sitter och diskuterar. Varför åt du massor av chips just den där dagen? Hur kände du dig då? Tror vi att det har ett samband? Frågor som de här tas upp under din kostrådgivning. Du får också själv ställa frågor som inte alls har med dina 3 dagar att göra –  vad som än kan röra din kost och hälsa pratar vi om. Vi skriver ner frågor och svar, och skickar de sedan till dig efter rådgivningen. Detta tar ca 45 minuter.

Kostupplägg

Ett kostupplägg däremot börjar också med att du skriver dagbok under 3 dagar, men denna dagbok kommer att näringsberäknas för att se om du har brist på något, äter för mycket av något och så vidare. Du kommer även att prata med kostvetaren om varför du vill ändra din kost, vad du har för mål med din förändrade kost. Sedan kommer kostvetaren att ge dig ett matschema som du ska följa under en bestämd period. Där står exakt vad du ska äta och dricka. Dessa följs sedan upp vecko- eller månadsvis för att se att allting följs och du går åt rätt håll.

Så tänk till innan du bestämmer dig för vad som kan passa dig, och vet du inte kan du alltid boka en kostnadsfri konsultation så hjälper vi dig hitta rätt metod!